Het moederschap & ondernemen

Geplaatst door Marit Selij op

Het moederschap & ondernemen

IK Ondernemen? Nee Dankje! Ik droomde  eigenlijk nooit van een eigen bedrijf! Ik wilde het niet! “Laat mij maar voor een baas werken” riep ik altijd! Ik werkte liever in de kinderopvang waar ik om half 7 de deur sloot en naar huis ging. Ik Vond het prille moederschap in combinatie met mijn vaste baan destijds niet zwaar, het was juist fijn om even uit de baby bubbel te zijn, het in slaap wiegen en voeden even aan iemand anders over te laten. Mijn jongste dochter Philou was op zijn zachts gezegd niet de beste slaper. 

Het was een andere tijd en de wereld verandert. Een aantal jaar daarna in De Corona periode en lockdown kwam er rust, misschien ook wel bezinning. De tijd stond letterlijk even stil. Wanneer je meer “vrije tijd” hebt ga je anders denken. Ik vond het tijd voor een nieuwe uitdaging. Mijn creatieve geest stond toen ook al niet stil! Ik begon met een bloemenkrans van een bos droogbloemen. Er werden een aantal mensen enthousiast en maakte voor Moederdag tientallen kransen. Dat smaakte naar meer en Ik durfde eindelijk een nieuwe stap te nemen. Een inschrijving bij de KVK en Het Muurbloempje was een feit!

 

 "Zo was de lockdown nog zo erg niet!"

Toen ik begon met mijn onderneming Het Muurbloempje was Philou bijna 3, een zelfstandig en eigenwijs meisje, ze sliep gelukkig al stukken beter! Het was echt prima te combineren ondanks de vele bestellingen die ik kreeg.. Zij vond de bloemen en kleuren op de keukentafel prachtig. Dat eigenwijsje maakte samen met mij ook allerlei bosjes in vaasjes en potjes die ik destijds bij de kringloop had gescoord. Doordat Philou zelfstandiger werd, kwam meer ruimte voor creativiteit. Ik kon ik alle rust werken wanneer ik maar wilde,  en het was fijn en gezellig om af en toe samen te knutselen met de bloemen. Het gaf me vrijheid en voldoening! Zo was de lockdown nog zo erg niet! 

Nadat ik startte met het Muurbloempje merkte ik dat ik mijn vaste baan als pedagogisch medewerker minder leuk vond, ik zat veel liever met mijn handen in de bloemen of werkte nieuwe ideeën uit. Het MuurBloempje stond stipt op 1 als favoriete baan!  Met één kindje was het goed te doen! In 2021 raakte ik opnieuw zwanger. We verhuisde en de bloemen kregen een plekje op de bloemen zolder! Daarnaast begon ik ook nog bij een nieuwe locatie in de kinderopvang. Tijdens mijn zwangerschap was dit goed te combineren, ik werkte in mijn verlof zelfs nog door op de bloemenzolder tot 2 dagen voor de bevalling!

 

" Het voelde gek, Ik zorg voor andere kinderen terwijl iemand anders voor mijn kinderen zorgt.. "

Na mijn bevalling en verlof werd het een ander verhaal, Ik moest terug naar mijn vaste baan. Ik gaf nog borstvoeding en dat liep fantastisch. Maar als ik moest werken weigerde Lune de fles en liet ik haar huilend achter. Door alle hormonen, ging ik ook af en toe huilend naar mijn werk! Ik merkte aan Philou dat ze het soms lastig had op school en na school graag bij me wilde zijn. Hoewel ik het in de kinderopvang erg naar mijn zin had en de kinderen op mijn werk erg lief vond, voelde het gek.. Ik zorg voor andere kinderen terwijl iemand anders voor mijn kinderen zorgt.. Het voelt niet natuurlijk! Begrijp me niet verkeerd, Ik ben echt wel geëmancipeerd. En wat voor girlboss ik ook ben, ik wilde meteen stoppen met werken, alles uit mijn handen laten vallen en terug rijden naar huis. Bij mijn kinderen zijn. Niet alleen in de avonden na het werk! Ik wilde er voor hen zijn! Zeker nu ze nog klein zijn. En dat is wat ik deed, 2 weken later stopte ik bij de kinderopvang en was ik weer thuis!

 

De eerste maanden heb ik de combi van werken als ondernemer en kinderen erg onderschat, ik dacht dat ik zeeën van tijd over Zou hebben! Lune is natuurlijk nog klein en daar zit meer werk in dan ik Had verwacht. Sliep ze de eerste 3 maanden heerlijk door werd het daarna een drama! Met als gevolg slapeloze nachten, geen dutjes overdag en dus ook geen tijd voor de bloemen. Ik werkte alle overige uurtjes om maar alle bestellingen weg te werken. Soms was dat maar 15 min en soms als ik geluk had 45 min. Het was een pittige periode. Ik liep vast. Ik gunde mezelf geen rust. Als iets zo tegen gaat staan, is de lol er gauw af. Ik besloot een lange pauze te nemen. Een pauze waar ik even op kon laden.

"Doe waar je blij van wordt! Doe iets waar je voor 100% voor wilt gaan."

Een maand lang ben ik alleen maar bij mijn kindjes geweest en dat is de beste beslissing die ik heb genomen! Er is meer rust gekomen in huis. De tijd is voorbij gevlogen! Het is een ware les voor me geweest, ik had bijna de handdoek in de ring gegooid. Maar ik besef dat ik prioriteiten moet stellen want dat is belangrijk! Ik werk nu alleen de ochtenden, en maak  een goede planning zodat alles overzichtelijk is. En niet geheel onbelangrijk, volg je hart!  Doe waar je blij van wordt! Doe iets waar je voor 100% voor wilt gaan en sta voor 100% achter jou concept. Doe je dat niet? Dan is de kans klein dat je slaagt. Gelukkig kan Ik weer aan de slag met vernieuwde energie! Weliswaar stap voor stap maar nog steeds werk ik wanneer ik wil, ik bepaal hoe vaak, hoeveel uren & dagen ik aan de bloemen besteed, alleen dan wel met net wat meer balans en rust! 

Nogmaals volg altijd je hart en je buikgevoel, het zegt meer dan je denkt! 

Liefs Marit 

 


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →


Laat een reactie achter